PERUNAPELTI
Nyt ei puhuta legendaarisesta lakritsista. Ei klassikkoleivonnaisesta eikä hänestä, jonka laulussa saadaan mies kyyneliin. Tai saattaa tämä herkku hyvinkin herkistää. On nimittäin oikeaa arkiruokien aatelistoa!
Perunapelti eli perheen kesken pepe, haastaa hitiksi nousseen, suurta suosiota saavuttaneen nachopellin. Itseasiassa pepe pistää paremmaksi, voidaan ne mauttomat maissilastut mutustella joskus toiste.
Rapean perunapohjan päälle levitetään tacokastikkeella tuunattu jauhelihatäyte, joka ei jätä ketään kylmäksi!
Perunapohja
850 g perunoita kuorittuna
1 iso sipuli
2 dl juustoraastetta
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria
raasta kuoritut perunat hienoksi, nosta siivilään ja puristele ylimääräinen neste napakoin rantein pois (850 g perunaa kevenee noin 600 g:aan).
Silppua sipuli ja yhdistä kaikki pohjan ainekset tasaiseksi massaksi. Levitä leivinpaperin päälle pellille ohueksi levyksi. Paista 200 asteisessa uunissa noin puolisen tuntia kauniin väriseksi ja rapeaksi. Valmista sillä välin täyte.
Täyte
1 rs jauhelihaa
1 sipuli
valkosipulia maun mukaan
1 tlk (n. 200 g) makeaa tacokastiketta
1 tl suolaa
mustapippuria
reilusti tuoreita yrttejä esim. persiljaa
Ruskista jauheliha, lisää silputtu sipuli, anna kuullottua.
Lisää tacokastike ja keittele kokoon paksuksi kastikkeeksi. Mausta, maista.
Levitä paistetun perunapohjan päälle ja ripottele pinnalle juustoraastetta.
Nosta takaisin uuniin ja paista hetki, kunnes juusto on sulanut ja saanut väriä. Tarjoile raikkaan salaatin kera.
Vinkkejä!
Jauhelihan sijaan täytteen voi tehdä myös :
-nyhtökaurasta
-pannulla freesatuista kasviksista (porkkana, kesäkurpitsa, sipuli..) ja fetasta
-pannulla paistetuista broilerisuikaleista, jotka haudutellaan ananasmurskassa
-kypsän perunapohjan päälle voi levittää yrttituorejuustoa, savulohta, keitettyjä kananmunan puolikkaita, rucolaa ja tarjota sitruunaisen kermaviilikastikkeen kera. Tätä ei tarvitse lykätä toista kertaa uuniin.
-tai mitä ikinä kaapista löytyykään! Rohkeasti kokeilemaan!