PUNAJUURIMUUSSI
Syksyn tullen se muuttuu punaiseksi.
Ehdottiko joku juuri äkäistä emäntää? No se on tällä kertaa väärä vastaus.
Nyt ei puhuta myöskään ruskasta ja punaisiin pukeutuvista puista.
Et arvaa kuitenkaan, joten kerron vastauksen. Kyseessä on tietenkin perunamuussi!
Perinteinen muussi on parhaimmillaan pehmeää ja kuohkeaa. Mielestäni pääosassa porskuttavan perunan pitää maistua, eikä hyvän mukulan makua tarvitse voipaketilla tai kermalla peitellä. Näin syksyn tullen kasvimaalta kaveriksi hyppää kuitenkin eräs toinen satokauden sankareista. Pirtsakan värinen punajuuri laittaa väripaletin uusiksi, mutta valmiin muussin maku nojaa edelleen siihen hyvään perunaan. Väriä syksyiseen ruokapöytään tuova punajuurimuussi maistuu niin riistaruokien, karjalanpaistin ja muiden liharuokien kuin myös sienimuhennoksen kyytipoikana.
Punajuurimuussi
400 g kuorittuja punajuuria
1 sipuli
800 g jauhoista perunaa kuorittuna
pari rkl maustamatonta tuorejuustoa
maitoa
Pilko kuoritut punajuuret ja sipuli pieniksi paloiksi kattilaan. Lisää vettä sen verran että peittyvät ja keittele kypsiksi.
Laita pottuset kiehumaan toiseen kattilaan, kun punajuuret ovat melkein kypsiä.
Kaada punajuurikattilasta vesi pois ja survase sauvasekoittimella soseeksi.
Lisää pari ruokalusikallista tuorejuustoa pehmentämään makua. Kaada kypsistä perunoista vesi pois, survo ja sekoita punajuuri-sipulisose mukaan.
Lisää maitoa sen verran, että saat muussista mieleistä samalla sähkövatkaimella kuohkeaksi vatkaten. Mausta suolalla