VALEVALKOSIPULIPERUNAT
Valkosipuliperunat painii lohturuokien liigan kärkikahinoissa. Kermakylvyssä hitaasti hautuva klassikkoruoka on sen verran tuhtia tavaraa, että pelkkä ajatuskin alkaa unettamaan. Vedetään ässä hihasta, ettei alkuviikko mene tyystin torkkumiseksi! Viikonloppuna kehittelemäni valevalkosipuliperunat ovat kenties parasta, mitä tulet tänä keväänä kokkaamaan. Kevyemmässä versiossani perunasiivut haudutetaan kypsiksi pehmeässä, valkosipulilla maustetussa béchamel-kastikkeessa. Ei huolta, hurjasta nimestään huolimatta kyseessä on tuossa tuokiossa valmistuva, tavallinen valkokastike. Mehevä lopputulos kiilaa klassikon ohi hippulat vinkuen ja sopii lisukkeeksi pääsiäispöytään, arjen lihapadoille ja mikä jottei kalankin kaveriksi!
reilu kilo perunoita (mielellään Ahtiaisen )
n. 50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
1 l maitoa
1,5 tl suolaa
1 tl sokeria
2 tl valkosipulijauhetta
Kuori perunat ja jätä odottelemaan valkokastikkeen valmistuksen ajaksi. Sulata voi kasarissa. Lisää jauhot ja kypsennä maltillisella lämmöllä muutama minuutti koko ajan sekoitellen. Nosta lämpöä ja lisää maito vähän kerrassaan samalla hämmentäen. Keittele miedolla lämmöllä muutama minuutti ja mausta. Siivuta perunat ohuiksi kiekoiksi ja lado voideltuun uunivuokaan vuorotellen perunakerroksia ja valkokastiketta, niin että päällimmäiseksi kerrokseksi tulee kastiketta. Paista 175 asteisessa uunissa reilun tunnin verran.